Kokosový olej – už ste ho vyskúšali?

Kokosový olej
Kokosový olej – už ste ho vyskúšali?

Každý z vás už určite počul o tomto zázračnom prípravku a mnohí už majú aj svoje vlastné skúsenosti. Pre rôznorodé použitie a  blahodarné účinky sa  kokosový olej používa tak v kozmetike, ako aj pri varení. Ale odkiaľ vlastne pochádza a ako sa pripravuje? Kokosový olej sa používa z plodu kokosovej palmy, ktorý sa nazýva kokosový orech. Vnútro orecha obsahuje tekutinu, tzv. kokosovú vodu, ktorá je bohatým zdrojom minerálov, železa ako aj vitamínu B. Vlastný olej sa lisuje z dužiny. Kokosový olej má pri izbovej teplote tuhú konzistenciu, podobnú bravčovej masti. Pri zohriatí sa roztopí a vzniká tekutina. Obľúbený je najmä pre svoje antibakteriálne účinky a pre priaznivé účinky na imunitný systém.
Zo širokého spektra použitia kokosového oleja spomeňme aspoň niektoré:
1.Najlepšia maska na suché a polámané vlasy. Niekoľko lyžíc oleja vmasírujme do  vlasov, obtočme uterákom a nechajme niekoľko hodín pôsobiť. Potom vlasy veľmi dôkladne umyme. Keďže kokosový olej vnikne hlboko do vlasovej štruktúry a hydratuje, výsledkom budú hebké a lesklé vlasy.
2.Na udržanie váhy a redukcii hmotnosti. Kokosový olej sa pomalšie  trávi a tým pádom  nám energiu dodáva postupne. Keďže sa rozkladá na glukózu, neusadzuje sa v tele v podobe tukových vankúšikov. Taktiež neobsahuje žiaden cholesterol, ktorý ako vieme je príčinou mnohých civilizačných chorôb.
3 Je výborná náhrada telového mlieka. Môžeme ju nanášať na suchú aj  vlhkú pokožku. Nakoľko preniká hlboko do buniek, výborne sa vstrebáva a nezanecháva pokožku mastnú. Čo dodať na záver? Kokosový olej, nazývaný aj najzdravším olejom na svete je prírodný produkt s mnohostranným využitím a s priaznivým vplyvom na naše zdravie, vraj aj tajný recept na dlhovekosť.